akredytacje akredytacje projekty ue małopolska bip

Pacjent z wyłonioną stomią jelitową

Poradnik dla pacjenta i rodziny

WAŻNE ZASADY

  • Zmierz średnicę stomii przy pomocy dołączonej miarki (podczas pierwszych trzech miesięcy należy co 2 tygodnie sprawdzać rozmiar stomii, w tym okresie może ona zmieniać swój kształt i wielkość).
  • Jeśli potrzebna jest dodatkowa ochrona skóry, to po umyciu i osuszeniu posmaruj skórę kremem nawilżającym, przeznaczonym do stomii, odczekaj, aż krem się wchłonie i przyklej płytkę.
  • Otwór w płytce musi dokładnie obejmować stomię, ale jej nie uciskać (2 mm luzu między brzegiem stomii, a dociętym przylepcem).
  • Przed przyklejeniem ogrzej płytkę lub worek w dłoniach, albo pod ubraniem – zwiększy to jej przyleganie i elastyczność.
  • Możesz zastosować pas (dodatkowo mocowany do uchwytów w pierścieniu worka lub płytki).
  • Zapobiegaj nieprawidłowym zmianom skórnym wokół stomii:
    – nie używaj benzyny, ani innych środków wysuszających skórę
    – dokładnie obserwuj skórę
    – delikatnie odklejaj worki, wykonuj toaletę i osuszaj skórę
    – w przypadku podciekania treści jelitowej pod przylepiec, natychmiast wymieniaj worek
  • Obserwuj i oceniaj stomię pod względem:
    – żywotności (kolor różowy)
    – krwawienia
    – zakażenia (zaczerwienienie, wyciek treści ropnej)
    – wciągnięcia stomii
    – wypadnięcia stomii
    – przepukliny okołostomijnej
    – zwężenia stomii
    – niedrożności stomii
    – kontaktowego zapalenia skóry
    – owrzodzenia skóry
    – zmian alergicznych

W przypadku zauważonych nieprawidłowości, skontaktuj się z lekarzem

INSTRUKTAŻ ZAKŁADANIA I WYMIANY SPRZĘTU STOMIJNEGO

  • Przygotuj potrzebne akcesoria.
  • Spryskaj przylepiec płytki środkiem w sprayu, ułatwiającym zdejmowanie worka.
  • Przyciskając jedną ręką napnij skórę przy płytce, a następnie ostrożnie ją odklej zaczynając od góry.
  • Zwilż chusteczki w ciepłej wodzie i starannie obmyj skórę wokół stomii.
  • Osusz skórę czystymi i suchymi chusteczkami.
  • Aby opróżnić zdjęty worek, przetnij dno i usuń zawartość do muszli klozetowej.

ZAKŁADANIE WORKA JEDNOCZĘŚCIOWEGO

  • Dotnij kształt otworu w płytce małymi nożyczkami do rozmiarów odpowiadających stomii.
  • Przed założeniem ponownie upewnij się, że skóra wokół stomii jest czysta i osuszona.
  • Na skórę wokół stomii możesz zastosować płyn ochraniający w sprayu lub chusteczki jednorazowe, po 20 sekundach od zastosowania można nakleić worek.
  • Dodatkowo możesz bezpośrednio wokół stomii zastosować pastę uszczelniająco – gojącą, zwłaszcza jeśli są nierówności, zapobiegnie to podciekaniu treści pod przylepiec.
  • Zdejmij, bezpośrednio przed nałożeniem, osłonkę z płytki (może być papierowa lub foliowa).
  • Rozpocznij nakładanie worka, przyklejając płytkę od dołu tak, aby otwór w płytce idealnie otaczał stomię.
  • Aby zapewnić bezpieczne przyleganie, po przyklejeniu płytki dociskaj ją palcami zaczynając od środka i kierując się w stronę krawędzi.
  • Częstotliwość zmiany worka:
    – worki zamknięte zmieniamy po wypełnieniu 2/3 worka
    – worki otwarte posiadają w dolnej części otwór zamykany na rzep
    Należy je opróżniać po wypełnieniu 2/3 worka, nie odrywając przylepca. Jeżeli przylepiec dobrze utrzymuje się na skórze, może być przyklejony przez 2-3 dni.

ZAKŁADANIE WORKA DWUCZĘŚCIOWEGO

  • Dotnij kształt otworu w płytce małymi nożyczkami, pozostawiając 2-3 mm przerwy między brzegiem stomii, a dociętym otworem – miejsce to wypełnij pastą uszczelniająco – gojącą. Natomiast w przypadku płytki plastycznej, poszerz otwór palcami do rozmiarów odpowiadających stomii. Pamiętaj, że płytka musi dokładnie obejmować stomię, bez nadmiernego ucisku i drażnienia jej powierzchni.
  • Zwilż chusteczki w letniej wodzie i obmyj skórę wokół stomii, delikatnie ją osusz.
  • Przed założeniem ponownie upewnij się, że skóra wokół stomii jest czysta i osuszona.
  • Na skórę wokół stomii możesz zastosować płyn ochraniający w sprayu lub chusteczki jednorazowe, po 20 sekundach od zastosowania można nakleić płytkę.
  • Dodatkowo, możesz bezpośrednio wokół stomii zastosować pastę uszczelniająco – gojącą, zwłaszcza jeśli wokół stomii są nierówności, zapobiegnie to podciekaniu treści pod przylepiec.
  • Zdejmij osłonkę z płytki bezpośrednio przed jej założeniem.
  • Zaczynając od dołu załóż płytkę tak, aby otwór w płytce idealnie otaczał stomię. Dociśnij płytkę zaczynając od środka i kierując się w stronę krawędzi, aż nabierzesz pewności, że płytka ściśle i bezpiecznie przylega do skóry.
  • Załóż i zatrzaśnij worek na płytce. Aby szczelnie połączyć worek z płytką, przyciskaj do siebie palcami pierścienie (worka i płytki) wokół całego obwodu.
  • Pociągając za worek delikatnie w dół, sprawdź czy został bezpiecznie połączony z pierścieniem płytki.
  • W przypadku worka odpuszczalnego, zapnij na rzep ujście worka.
  • Wrzuć wszystkie odpady do jednorazowego worka, zwiąż go i wrzuć do kosza na odpadki.
  • Płytka może pozostawać na skórze 5-7 dni, wymienia się tylko worki (w przypadku zamkniętych) lub odpuszcza z worka zawartość. Przy zmianie worka przy płytce, wyczyść wewnętrzną powierzchnię płytki za pomocą chusteczki.

W DNIU WYPISU PACJENT OTRZYMUJE

  • Poradnik dla osób ze stomią.
  • Pisemne wskazówki na temat pielęgnacji stomii.
  • Wyprawki stomijne (worki różnych producentów sprzętu stomijnego).
  • Zlecenia na zaopatrzenie w środki pomocnicze.

Pacjent zostaje poinformowany o działalności Polskiego Towarzystwa Stomijnego POL-ILKO, poradniach stomijnych, czasopismach poświęconych problemom osób ze stomią („Kolory życia” i „Nasza Troska”).

ZALECENIA ŻYWIENIOWE DLA PACJENTÓW ZE STOMIĄ JELITOWĄ

Zabieg wyłonienia stomii prowadzi do znacznego skrócenia przewodu pokarmowego, a co za tym idzie skraca się droga trawienia pokarmu.
Jednak stosowanie podstawowych zasad prawidłowego żywienia pozwoli pacjentom na normalne funkcjonowanie oraz zmniejszy w dużym stopniu występujące niedogodności.

ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA

  • Posiłki należy spożywać powoli, zwracając uwagę na dokładne przeżuwanie pokarmu.
  • Spożywać 3-4 posiłki dziennie w regularnych odstępach czasu i o tych samych porach.
  • Nie spożywać nadmiernych ilości pokarmów, zwłaszcza w początkowym okresie po zabiegu – nowe produkty należy wprowadzać pojedynczo.
  • Potrawy przygotowywać z produktów świeżych, unikać produktów zawierających dużą ilość sztucznych dodatków (produkty o przedłużonej trwałości, gotowe zupy w proszku, sosy, itp.).
    Częstymi dolegliwościami występującymi u osób ze stomią są biegunki, zaparcia oraz głośne oddawanie gazów o nieprzyjemnym zapachu.

BIEGUNKI w przypadku wystąpienia biegunki należy:

  • spożywać duże ilości płynów (gorzka herbata, napar z mięty, rumianku, czarnych jagód, woda mineralna niegazowana)
  • w przypadku nasilenia biegunki, zastosować 1-2 dniową głodówkę, przyjmować ewentualnie kleik z ryżu na wodzie
  • powoli wprowadzać takie produkty, jak: sucharki, ryż z jabłkiem, jasne czerstwe pieczywo, soki owocowe rozcieńczone (np. z czarnej porzeczki), kaszę mannę na mleku, mięso chude gotowane rozdrobnione, gotowane ziemniaki, marchew puree, itd.

Należy unikać

  • potraw pikantnych i tłustych
  • potraw smażonych
  • produktów wzdymających (kapusta, groch, cebula, kalafior)
  • surowych warzyw i owoców
  • ciemnego pieczywa, grubych kasz, itp.

ZAPARCIA

Aby zapobiec występowaniu zaparć, należy stosować dietę bogatą w błonnik: ciemne pieczywo, płatki owsiane, surowe warzywa i owoce (surówki) – buraki, marchew, pomidory, pietruszkę, seler, owoce świeże i suszone (np. śliwki).
Można stosować napoje mleczne fermentowane (jogurt, kefir, maślankę), które pobudzają pracę jelit.
Korzystnie wpływa również wypijanie na czczo wody mineralnej niegazowanej lub wody z miodem. Należy bezwzględnie uzupełniać płyny do ok 2,5l/dziennie – najlepiej woda mineralna niegazowana.

Należy unikać

  • potraw pikantnych i tłustych
  • produktów wzdymających (kapusta, groch, cebula, kalafior)
  • ryżu, pszennego pieczywa
  • czekolady, kakao, alkoholu.

Aby uniknąć głośnego oddawani gazów o nieprzyjemnym zapachu, należy unikać spożywania następujących produktów:

  • roślin strączkowych: fasoli, grochu
  • kapusty, kalafiora, brukselki
  • cebuli, czosnku
  • jaj i przetworów z jaj
  • ostrych przypraw
  • kawy, alkoholu
  • gazowanych napojów.