akredytacje akredytacje projekty ue małopolska bip

Promocja karmienia piersią

Poradnik dla pacjenta i rodziny

MLEKO MATKI

jest substancją gatunkowo swoistą, idealnie dostosowaną do potrzeb Twojego dziecka, od której znacznie różnią się wszystkie substytuty. Jest substancją bioaktywną- zapewnia ochronę immunologiczną i unikalny mikrobiom. Jest żywnością funkcjonalną, elementem programowania żywieniowego (metabolicznego), zmniejsza zachorowalność i ciężkość przebiegu wielu chorób dziecka i matki.

MIKROBIOTA POKARMU KOBIECEGO

  • To 200 szczepów bakterii (głównie Lactobacillus, Bacteroides, Bifidobacterium).
  • Zależna jest od mikrobioty przewodu pokarmowego, przewodów mlecznych, skóry matki, rodzaju porodu.
  • Kolonizacja przewodów mlecznych u zdrowych kobiet (komensale): Staphylococcus, Streptococcus, Enterobacteriaceae, Corynebacterium, Propionibacterium, Enterococcus, Clostridium.
  • Świeże mleko biologicznej matki jest dla niemowlęcia źródłem setek filotypów bakterii, które tworzą mikrobiotę jego przewodu pokarmowego zabezpieczając przed rozwojem flory patogennej.
  • Ekspozycja na dużą ilość fenotypów bakterii stanowi czynnik ochronny przed zakażeniami przewodu pokarmowego, oddechowego, cukrzycy, otyłości i innych.

WPŁYW KARMIENIA PIERSIĄ NA DZIECKO

  • Rzadsze choroby (infekcje układu pokarmowego, zapalenie ucha, astma, AZS, cukrzyca typu I, choroba Crohna, białaczka, SIDS, NEC).
  • Rzadsze hospitalizacje.
  • Rzadsze zgony (w krajach rozwijających się).
  • Niższe ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego krwi.
  • Niższy poziom cholesterolu we krwi w wieku późniejszym.
  • Karmienie piersią zmniejsza ryzyko gorączki poszczepiennej.
  • Ponadto karmienie piersią wpływa korzystnie na iloraz inteligencji (analiza poprzez testy IQ), wyniki w nauce, jakość zdobytego wykształcenia.

WPŁYW KARMIENIA PIERSIĄ NA MATKĘ

  • Mniejsze ryzyko otyłości, cukrzycy typu II, nadciśnienia, hiperlipidemii, chorób układu krążenia.
  • Mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika.
  • Mniejsze ryzyko wystąpienia powikłań połogu (karmienie piersią powoduje krótszy okres krwawienia po porodzie, szybszą inwolucję macicy, rzadziej występuje anemia).
  • Karmienie powyżej 15 miesięcy (okres skumulowany) zmniejsza ryzyko wystąpienia SM w porównaniu do karmienia piersią poniżej 4 miesięcy.
  • Kobiety, u których całkowity okres karmienia piersią wynosił przynajmniej 36 miesięcy mają, w porównaniu z tymi, które nigdy nie karmiły naturalnie, o 40% mniejsze ryzyko zachorowania na endometriozę.

DŁUGIE KARMIENIE PIERSIĄ

  • Po 12 miesiącu mleko ma więcej białka i kalorii niż mleko matek karmiących 3- 4 miesięczne dzieci.
  • Dwulatkowi może zapewnić do 30% zapotrzebowania kalorycznego.
  • 448 ml mleka w 12-24 miesiącu życia pokrywa 76% zapotrzebowania na kwas foliowy i 94% zapotrzebowania na witaminę B12.
  • Wraz z długością karmienia zawartość IgA, laktoferryny, lizozymu i białka rośnie.