Zachęcamy do udziału w badaniu ankietowym, które wśród Pacjentów onkologicznych wszystkich europejskich placówek medycznych prowadzi Cancer Patients Europe (CPE), organizacja działająca na rzecz pacjentów onkologicznych i ich opiekunów, współpracująca z 80 podmiotami naukowymi Europy oraz ośrodkami badawczymi w USA i Kanadzie. Badanie dotyczy problematyki odżywiania prowadzonego w trakcie leczenia onkologicznego, a jego konkluzje będą częścią opracowywanych zasad spójnego systemu opieki onkologicznej, uwzględniającego rolę specjalistycznego żywienia chorych.

Badanie prowadzone jest w formule anonimowej ankiety dostępnej on-line pod adresem:
https://cancerpatientseurope.org/cpe-launches-new-survey-on-the-role-of-nutrition-in-cancer-care-across-europe
Dla ułatwienia ankietę udostępniono w 12 językach: angielskim, niemieckim, włoskim, hiszpańskim, francuskim, polskim, rumuńskim, portugalskim, szwedzkim, duńskim, fińskim i norweskim, a o jej wypełnienie proszeni są w szczególności osoby zmagające się z nowotworami piersi, prostaty, trzustki i jelita grubego.

„Znaczenie właściwego odżywiania i suplementacji w leczeniu onkologicznym jest ogromne. To nie tylko kwestia dostosowania pokarmu do aktualnych możliwości Pacjenta, chociaż to jest oczywiste, że kiedy Pacjent nie może połykać pokarmów stałych, musimy opracować adekwatnie odżywcze sposoby odżywiania w dietach płynnych. Ale istotą całego procesu leczenia jest przede wszystkim stała, indywidualna współpraca z Pacjentem – poznanie Jego nawyków i Jego upodobań żywieniowych, tak aby nasze modyfikacje dietetyczne były naturalną częścią życia chorych. Staramy się, aby standardowa dieta bogato białkowa (1,2 -1, 5 gram białka na 1 kg masy) i suplementacja preparatami poprzemysłowymi ONS była dla chorych atrakcyjna. To część sukcesu całego procesu leczenia” – przyznaje Bernarda Kozioł, główny dietetyk Szpitala Rydygiera.

Przypomnijmy, w Szpitalu Rydygiera każdy Pacjent onkologiczny – na zlecenie prowadzącego lekarza i po konsultacji szpitalnego dietetyka – otrzymuje indywidualne zalecenia dietetyczne, które modyfikowane są wraz z kolejnymi etapami procesu leczenia. Już na początku terapii każdy Pacjent poddawany jest przesiewowej ocenie stanu odżywienia, która pozwala określić adekwatną skalę, a następnie proces odżywiana jest monitorowany i co 7 dni podlega ocenie skuteczności wprowadzonych zmian. O dodatkowe indywidulane konsultacje dietetyczne proszą w Rydygierze również sami Pacjenci, którzy decydują się na tzw. diety alternatywne (np. wegetariańskie), dla których opracowywane są zalecenia suplementacji preparatami poprzemysłowymi bez elementów pochodzenia zwierzęcego.

Leave a reply